Osaaminen

Asiantuntijuus

Osaaminen on kuin mahtava joki, joka näkyy kartalla, se on kuin valtava käärme, pää on meressä, lepäävä ruumis haarautuu kauas yli suunnattoman maan, ja häntä katoaa jonnekin sen sisäosiin. Jag har sett rött och gult och alla andra färger, jag känner okända blommor som lyser på stranden och sällsamma fiskar som glider i djupen. Jokaisella siemenellä on merkityksensä, jokaisella kasvilla oma nimi, kukat ovat maamerkkejä polun varrella.

On luontaista ajatella mahdottomia ja kokeilla mitä mielikuvituksellisinta. On syytä olla tarkkanäköisempi kuin kukaan muu. Halu innostaa kehittämään luovia ratkaisuja korostamalla toiveikkuutta, voimavaroja, edistystä ja yhteistyötä. Työskentelytapaani kuuluu tietoisuus tavoitteista. Selkeät päämäärät hahmottavat pieniä, helposti toteutettavia askeleita. Tulevaisuuteen suuntautuneisuus, onnistumiset ja toiveikkuus ovat keskiössä. Ongelmiin on useita vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tavoitteisiin voi päästä monia reittejä pitkin, ei ole vain yhtä totuutta. Ratkaisukeskeisyys ei ole teoria vaan toimintamalli.

Filosofia

Ratkaisun tulee olla joskus kuin cinemascope-kokoon rakentuva palapeli, jossa kaikki palaset loksahtavat yhteen paikoilleen. Toisaalta on suotavaa, että paloja on reilusti yli tarpeen tai muutama liian vähän. Silloin voisi jäädä kaipaamaan epätäydellisyyttä ja odottamaan jännityksellä uusia avauksia. On hyvä aloittaa pienten osien mikromittaamisesta, kunnes näkee sattumalta suuremman kokonaisuuden ja toivottavasti on heti myyty. Heti tietää, mitä haluaa. Eikä mikään voi estää sitä saavuttamasta.

”It has never been more important to see all sides of the story”. Maailma ei ole puhdasta realismia, vaan täynnä allegorioita, tajunnanvirtaa ja eri tasoja. Se viehättää.  Saata se, mikä on jähmettynyt taas liikkeelle. Anna jalkojen viedä, ajatuksen lentää. On pantava aivot ja alitajunta tanssimaan. Sieltä paljastuu tuntemattomia käytäviä ja huoneita. Uusi maisema avautuu. Oudot sattumukset ovat portti, joka pakottaa menemään eteenpäin. Voi löytää itsensä uudesta paikasta. Etsintää ei saa jättää kesken, entistä ei saa jäädä kaipaamaan, vaan antautua uuteen tanssiin. 

Tanssi, tanssi, tanssi…

Ansioluettelo

Syntynyt Kustavissa 1952

Ylioppilas 1972, Säkylän yhteiskoulu

Lääketieteen lisensiaatti 1977, Turun yliopisto

Laillistettu lääkäri 1977, Lääkintöhallitus

Keuhkosairauksien erikoislääkäri 1984, Lääkintöhallitus

Lääketieteen ja kirurgian tohtori 1986, Turun yliopisto

Erikoislääkärin hallinnon pätevyys, 1992

Executive Master of Business Administration 1995, Oulun yliopisto

Kansanterveystieteen dosentti 1996, Oulun yliopisto

Terveydenhuollon erikoislääkäri 1997, Oulun yliopisto

Työkokemus

Lääkärin eri tehtävissä, viimeksi apulaisylilääkäri 1978 – 1981 ja 1984 – 1986, Östanlidin sairaala

Underläkare 1982 – 1983, Norrlands universitetssjukhus, Sverige

Keuhkosairauksien ylilääkäri 1987 – 1995, Päivärinteen sairaala ja Oulun yliopistosairaala

Kansanterveystieteen professori 1996 – 1997, Oulun yliopisto

Johtajaylilääkäri 1997 – 2002, Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Johtajaylilääkäri 2002 – 2009, Vaasan sairaanhoitopiirin

Lääkintöneuvos 2009 -2020, Sosiaali- ja terveysministeriö

Kunniamerkit

Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkki

Reservin luutnantti